O-Ringen Åre är i mål

  • 28 jul 2023
  • Toppnyhet

image: O-Ringen Åre är i mål

Sanna, Magnus och Lennart i mål på topp 10, Magnus avslutade med etappseger 



O-Ringen Åre 2023 inleddes med Bagheerastafetten på lördagen. SOK Viljan gjorde en stark stafett och kom in på 16:e plats och därmed bästa Smålandslag. I laget sprang Vilgot Tyrberg, Marit Grendelmeier (som växlade 5:a), Ester Löfqvist och Sanna Grendelmeier. Till segrande OK Kåre skilde bara fyra minuter.

Efter två etapper har Lennart Kalén bästa positionen som sexa i H65 kort. Ester Löfqvist med en fin fjärdeplats på etapp 2 är nia totalt i D14. Leif Carlsson var trea i H70 MTBO på etapp 1. Tisdagen är vilodag utom för eliten som har sprint på etapp 3.

Theo Lövdahl blev 51:a på Elitsprinten och är 59:a sammanlagt i H20 Elit efter tre etapper. MTBO hade sin tredje och avslutande etapp. Leif Carlsson blev femma på etappen och sexa sammanlagt.

Bästa placeringar på etapp 3 tog Lennart Kalén i H 65 Kort och Magnus Tyrberg i H45 Motion, båda på fjärde plats. Dessutom slog sig Sanna Grendelmeier in på topp tio med en sjundeplats på etappen och tionde totalt efter tre etapper. Amalia Erlandsson tog en fin andraplats i Pre-O.

På etapp 4 av Pre-O blev det dubbelseger till Viljan genom Madelene Oscarsson Erlandsson och Amalia Erlandsson. Magnus Tyrberg tog en topp 10-plats på etapp 4 och Lennart Kalén och Sanna Grendelmeier är topp 10 totalt inför sista etappen.

På slutetappen fick Viljan in tre löpare på topp 10 i totalen. Det var Lennart Kalén, Magnus Tyrberg och Sanna Grendelmeier. Sanna avslutade starkt med en tredjeplats på sista etappen i D14 och det gjorde även Ester Löfqvist som blev 7:a och avancerade till 15:e totalt. Magnus slog dessutom till med en etappseger! Det var klubbens 73:e etappseger genom tiderna.

Här kommer korta sammanfattningar dag för dag.

Bagheera-stafetten

Även detta året fick vi ihop ett Viljan-lag vilket bestod av tre D14-löpare och en H16-löpare. Första löparen var Vilgot som kom in i målfållan bara runt 1:30 min bakom ledarna. Efter Vilgot var det Marits tur. Eftersom Vilgot hade kommit i mål med flera andra löpare blev det lättare för Marit att plocka placeringar. Efter Marit kom Ester på H14-bana. Där tappade hon placeringar men kom in på en stabil 17nde plats. Sedan var det min tur. I början av banan var jag ganska ensam på min gaffling men mer på slutet kom det många andra löpare vilket gjorde att jag var osäker om jag hade plockat placeringar eller tappat. Till slut kom vårt lag på 16nde plats. Banan var mest fysiskt utmanande med backar men jag tycker att det gick bra för mig och hela laget.

Sanna Grendelmeier

Etapp 1

Då var årets O-Ringen i Åre igång. Den första etappen som väntade Viljanerna bestod av teknisk svår orientering men roliga banor. Terrängen var ganska så brötigt och grönt och det var bitvis svårt att ta sig fram och ganska så diffust i skogen. 

Detta var en terrängtyp som Viljanerna inte var så vana vid men smålänningarna från Ostkusten levererade fina lopp trots svår orientering och svårlöpt terräng. Leif Carlsson cyklade till sig en stark tredjeplats i MTBO H70 och Magnus Tyrberg visade på fin form med en fjärdeplats i H45 Motion. I morgon väntar kalfjällsorientering  för Viljanerna bara lite högre fjäll än Hjortberget.

Emil Kreutner 

Etapp 2

Andra etappen på O-Ringen är nu över. Etappen innehöll fjällorientering i Trillevallen. Det var en fin terräng med många backar. De allra längst banorna innehöll upp mot 300 meter stigning. Vissa löpare stämplade även i O-Ringens högsta kontroll genom tiderna, hela 1025 m.ö.h. 

Viljan gjorde fina lopp under dagen. I D14 kom jag på 4:e plats och Sanna Grendelmeier på 8:e plats. Lennart Kalén tog även en 5:e plats i H65 Kort. 

Själv är jag nöjd över mitt lopp. Jag tyckte det var kul att testa fjällorientering trots de jobbiga backarna. Imorgon väntar aktivitetsdag för de flesta. För eliten väntar däremot en spännande sprint. 

Ester Löfqvist

Etapp 3

Engconsprinten/Elitsprinten
Idag var det vilodag för de flesta men tre av Viljans löpare sprang Elitsprinten i mitten av Åre. Dagen börjades med karantän på en nattklubb i väntan på start. Banorna var kluriga med många trappor och kartvändningar vilket krävde fokus hela vägen. Alla tre löparna var nöjda med sina lopp och enligt speakern så hade Theo dagens bästa spurt.

Klara Hultberg


Theo hade bästa spurten i Elitsprinten.

Etapp 3 Pre-O

När majoriteten av orienterarna här på O-Ringen åker till Järpen för att springa ”vanlig” orientering samlades runt 100 muntra precisionsorienterare för den tredje etappen av preO vid Fröå gruva. Denna etapp skiljer sig lite ifrån de andra preO-etapperna då denna dels hade en lite mer ovanlig terräng, med stenhögar och träspång över gruvan och dels att den gick lite senare på dagen, vilket lockade ytterligare mer orienterare. Etappen bjöd både på en liten regnskur men även ett gäng solstrålar. Till skillnad ifrån skogsorientering så går preO ut på att du ska gå en liten runda och sedan välja vilken av kontrollerna i skogen som är den som är markerad på din karta. Du utgår ifrån en punkt och har då framför dig 2-5 kontroller. Men på din karta har du bara en kontroll markerad. Det var klurigt men också väldigt roligt. Jag lyckades knipa åt mig en andra plats i B-klassen.

Amalia Erlandsson 


Madelene etta och Amalia tvåa i Pre-O.

Etapp 5
Den avslutande etappen innebar jaktstart, så jag fick inte titta på kartan innan, som jag är van vid. Dagens terräng bestod av mycket blöta myrar och tätbevuxen skog vilket försämrade sikten. 

Min dagsform var förvånansvärt bra, pigga ben som kan låta udda efter en veckas tävlande.

Dagens etapp gick riktigt bra, jag lyckades genomföra mina planerade vägval och hamnade på en mycket bättre placering än dagarna innan.

Tack Åre för en speciell och utmanade terräng.

Vilgot Tyrberg 

Resultat i Eventor Bagheera-stafetten 

Resultat i Eventor etapp 1

Resultat i Eventor MTBO etapp 1

Resultat i Eventor etapp 2

Resultat i Eventor MTBO etapp 2

Resultat i Eventor O-Ringen indoor

Resultat i Eventor MTBO etapp 3

Resultat i Eventor MTBO sammanlagt

Resultat i Eventor etapp 3

Resultat Pre-O, etapp 3 och 4

Resultat i Eventor etapp 4

Resultat i Eventor etapp 5

Resultat i Eventor sammanlagt 


Viljans resultatsida

Bilder i fotoalbumet.

Följ Viljans deltagare här via startlista och resultat

Vi önskar stort lycka till!

Så här har det gått tidigare för Viljan i O-Ringen sedan starten 1965:

12 totalsegrar och 72 etappsegrar

Se statistiken här

Nu är det alltså precis ett år kvar till
O-Ringen Smålandskusten 2024